Sedno kuchni włoskiej- łatwość oraz prawdziwe składniki

Jeżeli chodzi o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najwięksi fabrykanci oraz konsumenci na świecie konsumują na rok około pięćdziesięciu pięciu kilogramów pasty na osobę. Włosi są pewnie jedyną narodowością, która z przyjemnością zjada makaron znacznie więcej aniżeli raz na dzień.

Kraków restauracja włoska

Włoski makaron – skąd ta popularność?
Makaron od zawsze był we Włoszech uważany (oraz gotowany) jako danie nadrzędne, a nie jako fundamentalne cukry, jakie akompaniują posiłkom jako danie akcesoryjne – np. w lokalnej kuchni. Makaron – podany po przystawce oraz przed daniami mięsnymi lub rybnymi – jest kolejnym znakomitym przykładem typowej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej można odnaleźć makaron w formie ponad 300 rozmaitych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti i rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – oraz praktycznie niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których wolno skonstruować proste bądź wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

W jaki sposób zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego należy do sztampowego włoskiego makaronu to składniki takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na osobę, 1 jajko na każde 100 gram mąki i niewielka ilość wody.
•    Sposób zrealizowania jest równie prosty, co lista składników – najzwyczajniej w świecie wypada je wszelkie połączyć, wymieszać i ugnieść do uzyskania jednolitej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, aby z pół godziny „odpoczął”.
•    Kiedy minie ustalone 30 minut wystarczy ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik i pokroić w wstążki o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron z reguły gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Toteż, jeżeli masz zamysł zrobić makaron, zrób to jak wypada: po włosku. Tak przygotowany makaron napełnij za pomocą ukochanych prawdziwych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Tylko wówczas wolno w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara lub innym, równie smakowitym daniem. Prosto, czysto i wyśmienite -o to chodzi!